Dachkiez

Second prize – small-scale interventions

Dachkiez,Village On The Roof​

By: Sigurd Larsen, Simon Jendreizig, Vanessa Panagiotopoulou, Marlene Kjeldsen, Guillermo Fernandez Villar & Pedro Campos Altozano​

Unique Berlin

Berlin is expecting a population of four million people in 2030. That means 500.000 more citizens in 14 years! Before World War II, Berlin had five million citizens and as a result, the infrastructure such as sewers and metro is already prepared for the growth. Apartments is what the city is lacking.

The postwar reconstruction of Berlin was a lot less dense than the pre-war urban tissue. The contrast between the architectural scales of the different areas and neighborhoods creates the unique character of the city. So how to work with, rather than against the aesthetics of the areas with large-scale concrete blocks?

Located between the attractive neighborhoods of Kreuzberg and Mitte, a massive 270 meters long uninterrupted concrete block was built along Heinrich-Heine-Straße in what today appears as a gap in the city.

The community

Imagine you have lived in a house for many years and suddenly a construction site starts over your roof. After completion, a new segment of people move in and change the demography of your community at a rapid pace. This project aims to make sure the inhabitants of the existing building also benefit from the extension and share facilities with the newcomers.

Building upwards in layers

As a first layer, a long green park is established on the roof along the entire length of the building. The park offers a scenic walk with paths between little hills containing the roots of the trees. Every hallway is extended with a staircase and elevator so every neighbor gets access to the attractive outdoor facilities. The new dwellings are organized as a long stretched village underscoring the horizontality of the concrete block, fading into little forests and meadows framing the astonishing view. Everyone in the house gets access to the low horizon seen from above Berlins many trees.

The view

Inside the new homes every piece of furniture can be orientated towards the big window, framing the Berlin skyline. Steps will let light  and the view reach deep into the room.
The kitchen is the space with most social activity and less demand for privacy, and is therefore visually connected to the garden and the path between the houses. This will help to ensure a passive surveillance of outdoor spaces and contact between neighbors.

Modules enable adaptability

The new houses are based on a modular system. The basic module is suitable for singles and couples. A plug-in module with bedroom creates additional space for a child or for students to share a home. A third unit adds a bedroom more and upgrades the bathroom for larger families. In this way, a social mix is facilitated. The light construction made entirely in wood is also highlighted in the aesthetic of the inner spaces and creates a comfortable inner climate.

The Designers: ​Sigurd Larsen with Simon Jendreizig, Vanessa Panagiotopoulou, Marlene Kjeldsen, Guillermo Fernandez Villar, Pedro Campos Altozano

Sigurd Larsen Sigurd Larsen is a Berlin based Danish architect working within the fields of architecture and furniture design. He has a master degree from The Royal Academy of Fine Arts, School of Architecture in Copenhagen and previously been employed at OMA-Rem Koolhaas in New York, MVRDV in Rotterdam and Topotek1 in Berlin.
Sigurd Larsen founded the design studio in 2009 and recently completed several single-family houses in Denmark and New York and a series of loft rooms at Michelberger hotel in Berlin. His furniture is available in stores and galleries in Berlin, Copenhagen, London, Zürich, Helsinki, Porto, Istanbul and 12 other cities.
The work of the design studio combines the aesthetics of high quality materials with concepts focusing on functionality in complex spaces.

Jury's comments

Stefan Winter:

Realisable all over the world the charming entry does not offer the common ’big solution’ but creates a new village with enough spaces for social development, arts and creativity. At the same time the existing regular structure of this type of industrialized constructions is taken into acoount -   a well planned and detailed project.

Mike Kane:

​Like the many Berlin entries, this entry was both believable and utterly relevant to its social and urban context. Entirely possible to construct and adds a further layer of landscape to the city.  ​

City Above the City architecture competition

Plan B : City Above the City architecture competition 
 

Metsä Wood challenged architects and students around the world to push the boundaries of modern wood building design in the urban environment. Entrants from 40 countries created their Plan B to urbanisation using wood (Kerto® LVL – laminated veneer lumber) as the main material. The task was to design a wooden extension to an existing urban building. The entries were designed to 69 cities worldwide.

The winners

Close

Dear Landlord by Nile Greenberg​

Close

Vertical Lilong by Luis Fco. Romero Martinez & Sandra Gomez Alba​

Close

Colliding Lines and Lives by Sinan Gunay & Nurhayat Oz​​

Close

Dachkiez,Village On The Roof​ by Sigurd Larsen, Simon Jendreizig, Vanessa Panagiotopoulou, Marlene Kjeldsen, Guillermo Fernandez Villar & Pedro Campos Altozano​

Close

Tammelan Kruunu by Lisa Voigtländer (Germany) and SungBok Song (Korea)

​​

Close

Lightweight Living by Joshua Duncan & Chaz Flint​

Close

Plug-In by Jari Lonka, Francesco Allaix & Lilja Mustila

Close

Aboveall by Giuseppe De Marinis Gallo​ & ​​Gianluca Gnisci​​​

Close

The Green Intervention by Minjae Kim &​​ Kwang Ja Oh​

Explore the designs