Orange Train ​By Se-Jun Whang, Taeck-Gu Lee, Jun-Sik Eom
         

Orange train​

​​​​​​​​​​​​​​​​​By Se-Jun Whang, Taeck-Gu Lee & Jun-Sik Eom (WEL architects​​)

 

- In 1999, 40% of world's population lived in urban area.
- In 2020, 50% people will live in urban area.
- In 2050, 67% of world's population will live in urban area.

 

The people want to live in the city trough the social development

This project started to solve the problem about the demand of housing in the city according to increase in population.
Before starting the main subject, looking at the train station and his railway simply. The train is one of the most eco-friendly among all public transportations. On the other hand, this rail way divide the area of city from one to another. As a result, it caused the trouble about the unbalance. For example, “Paris East station” is located 200m away from “Paris North station”. The tourists and the residents which in the town between these two stations is getting decrease. There is the possibility to become the slum because of this disconnection with the others. To solve the problem, we selected a station of Paris that has the similar conditions and proposed the new strategy about the demand of housing. 

The Project Site

The site of our project is “Paris Austerlitz Station”, one of the six large terminus railway stations in Paris. It is located on the left bank of the Seine in the southeastern part of the city, in the 13th district of Paris. 
Especially, this station was built in 1840. From this time, this station has made the Salpêtrière town separate from the Seine. The first idea that we propose, make the one from the separated area. 
First of all, rise up rail way platform for 2 pedestrians levels. One for the train travels another for the new town. And then connect to existing infrastructure from this upper platform. Lastly make a plan of town houses and utilities spaces on this upper platform. The second idea is to revitalize the site. We propose the town utilities spaces on this platform as kindergarten, Flea market and book-café etc. These spaces will make this site more valuable. The construction will be made with wood structure and wood finish. This town house is made from composition of prefabricated wooden volume. The volume of 4m width X 5m length X 3m height that can be such as 1 living-room, 2 rooms, kitchen and toilet, etc. These compositions of volume create a various apartment type, also make green space as terrace and balcony. Finally, our project is urban project and green architecture in the same age. This project is to revitalize the unused area and serve as a foundation for our generation and the next generation.

City Above the City architecture competition

Plan B : City Above the City architecture competition 
 

Metsä Wood challenged architects and students around the world to push the boundaries of modern wood building design in the urban environment. Entrants from 40 countries created their Plan B to urbanisation using wood (Kerto® LVL – laminated veneer lumber) as the main material. The task was to design a wooden extension to an existing urban building. The entries were designed to 69 cities worldwide.

Explore the designs