Project no. M By Supakrit W​ongviboonsin
         

Project no. M

​By Supakrit W​ongviboonsin

Bangkok, one of southeast Asia’s largest cities is facing the situation of overpopulation, public space has been dropped in proportion in order to provide private space. Every year the city has gained in popularity of worker from the rural areas and neighborhood counties that seeking new job opportunity in Bangkok, and it appears that there are more and more people coming to work and live here. The greenery space has been replaced to Skyscraper and developed radically leap causing fear of overpopulation, however There are still large numbers of workers who legally reside outside the metropolitan area and travel into the city for day jobs because of the limited area in city.

As the world's population continues to grow. Bangkok city need a new way to build house in order to provide the increasing of the world's population and the limited area. Nowadays people could not portion out in different environment. And Public space become almost impossible to add conventional public spaces in metropolitan area. ​​

Therefore, the project proposing the new way of public housing that provides a huge number of worker to stay in metropolitan area with livable environment. The project is construct in center business district over the Hua Lamphong train station where people can be connecting into other different public transportation (MRT, Bus Train, Taxi and Motorbike) 

The very extreme condition using the relationship between vertical and horizontal, column and beam creating the powerful systematic wood modular structure that work with the Cidori system of slotting timber stick together without fixing, but it layering into the main structure which creating the hollow space and solid space by adding the Japanese shoji between the layer. 

Having wood as the main material not only for carry the construction of the building but also making the building look natural no pollution and environmental friendly thought the space and also created huge vertical greenery space with fresh air in the center of the city. People having their own smallest living units but more public space in order to encourage people to live together. Within a single square unit, the residents would always feel at home and comfortable. 

The new configuration of the system creating natural wind and sunlight pass thought every floors every units and also provide the social gathering spaces for socialization of how groups of people living together as one community in order to fulfill the urban public space to participate in public life on common ground. It is a place of social interaction, recreation, cultural activities, political activities, and many other public events to enhances the quality of new urban life.​

 

City Above the City architecture competition

Plan B : City Above the City architecture competition 
 

Metsä Wood challenged architects and students around the world to push the boundaries of modern wood building design in the urban environment. Entrants from 40 countries created their Plan B to urbanisation using wood (Kerto® LVL – laminated veneer lumber) as the main material. The task was to design a wooden extension to an existing urban building. The entries were designed to 69 cities worldwide.

Explore the designs