Nomadic boxes By Spyros Nikolopoylos & Giorgos​​-Vlasis Pakalidis​​
         

Nomadic Boxes

​​​​By Spyros Nikolopoylos & Giorgos​​-Vlasis Pakalidis​​

 

Life in the urban scenery moves with an exceptionally fast pace. That leaves people with the extreme "need" to fulfill an endless responsibility, in order to make ends meet. This habitual behavior bears an apparent contradiction to the dense and stable structure of the urban landscape. Having said that, and due to the fact that we were given the chance to redefine and come forward with a solution as to the last floor of the urban landscape, we wanted our composition to have a strict character that does not compromise towards its environment. Meanwhile, we wanted to supply people with the possibility to move around while carrying their home, resembling a contemporary "nomad". The area we chose is located in London and specifically the Barbican Estate complex. Constructed after the dark period of the war it unreels carrying brutalistic principles, vivid linearity and clear material. In order to meet the construction needs and those of a smaller scale we chose the ​Defoe House block of Barbican, which includes residential uses. By analyzing the morphology of the existent block of Defoe we ascertain the strict and clarity of the linearity and decided to maintain this element. The prominent tips of the staircases in the building led us smoothly to the equation of a new construction by multiplying them in a vertical way. In this way, the two building can be interdependent. Around the staircases swivels the "static dress" of the new construction using KERTO LVL in various thicknesses and "species". The prominent shuttering is an element of brutalism that collies with the basic building. The double sectioning that covers the shuttering plays an important role in the construction as it replaces the crosswives supporting needs and it, also, stresses the connection between the old and the new construction. Undefined shadows of sectioning create a unique feeling inside the boxes. The new structure consists of ten(10) floors. First floor is totally empty in order its habitants to fulfill that with their daily habits. This is a trick to bring people together because vinicity is a meaning that everyone  have been experienced even once and nobody care for that anymore. Rest floors are consisted of boxes of which their inside sectioning allows them to be attached with the furniture equipment so as to be sustained stability during the transportation. Concerning the morphology  of the box there are two interior layouts. Finally, only the boxes up to sixth floor can be moved  either with drone or with lift. 

Home page

City Above the City architecture competition

Plan B : City Above the City architecture competition 
 

Metsä Wood challenged architects and students around the world to push the boundaries of modern wood building design in the urban environment. Entrants from 40 countries created their Plan B to urbanisation using wood (Kerto® LVL – laminated veneer lumber) as the main material. The task was to design a wooden extension to an existing urban building. The entries were designed to 69 cities worldwide.

Explore the designs