The proposal

Global allotment beds for living

Walworth/ London is under enormous pressure from private development and Council ‘regeneration’. It is described by some (in positions of power) as deprived, socially and economically dysfunctional and environmentally problematic.

London has a long history of urban open space, which has significantly influenced development of modern parks, and is still among the greenest capital cities in the world. This scheme unlike new schemes we see around the regeneration area from increased pressure to increase densities, celebrates this by generating more green city space as a stop off point before continuing north towards Burgess Park.

The Proposal aims to be a representation of the socio-economic climate we live in today especially around the central London area. Forward thinking ideas and good design can also create vibrant living and animated public space for the members of the community to enjoy regardless of a restricted budget.

Therefore, this Proposal presents an alternative method of construction by using various engineered timber products to provide a solution to the many issues we face across the construction industry within the UK and Abroad. This method saves time and money allowing for the addition of extra units with increased density on-top of existing structures as timber is far lighter than typical concrete structures. Furthermore, timber construction reduces the impact on the environment by the amount of CO2 that goes into the atmosphere through the nature of the product and the prefabricated design.

This Project also incorporates new and existing community garden space which will be gardened by residents as a collective, utilizing the shared plots. These Community gardens will provide fresh produce and plants, as well as contributing to a sense of community and connection to the environment with an opportunity for satisfying labor and neighborhood improvement. It will be publicly functioning in terms of ownership, access, and management.

Community Activity will encourage the development to thrive through Events and the nature of the surrounding Architecture enclosing the green space to create a warm sheltered outdoor environment.

The building now

Woodn extension for Brisbane House, London 
 

Project location:

Brisbane House, Caspian Street, Camberwell, London, SE5 7NG

Architectural design and drawings

Click images to enlarge

The designer: Robert Davidson

Robert, 22 Years Old. Born in Hexham, Northumberland, UK, is currently completing a Masters of Architecture Degree at London Southbank University to achieve RIBA Part 2 accreditation, after recently obtaining one year and six months’ work in Architectural Practice, specializing in Masterplanning and Urban design in the UK and Internationally. He is an Architectural student who endeavors to design with resource efficiency and sustainability across all projects that he is actively involved in. He endeavors to complete the course with a view in the future to becoming a Professional Charted Architect practicing these design principles.