Metsä Wood's advent calendar

Are you counting days until Christmas?

Take a daily dose of beautiful wood buildings in Metsä Wood's advent calendar. Each door introduces an interesting piece of wood construction from our references.

Follow us on Instagram and Facebook to keep up to date!

Close

Quick roof construction with wood elements

“Only the Brave” design under wooden roof.

The roof of Diesel Benelux headquarters in Amsterdam is a masterpiece: raw, sturdy, natural and dares to be different - like the Diesel brand. The lofty headquarters has office spaces as well as showrooms. Diesel also wanted a space where they could hold fashion shows, and so the building was designed with an open atrium. Metsä Wood’s products were chosen because with Kerto LVL products it’s possible to build with long spans that allow open spaces.

Images by Diesel Benelux

This is the fifth door of Metsä Wood's advent calendar. Follow us daily until Christmas!

Read more about the Diesel Benelux headquarters' roof structures

 

Close

Playing tennis under a green roof

Hurlingham racque club under a roof made of wood elements

Fancy a round of tennis?

The exclusive Hurlingham racquet centre in UK is a green oasis of tradition. The building with curved green roof hides inside several tennis and squash courts. The wooden roof structure is lightweight but strong enough to support a heavy green roof.

The hall for four tennis and four squash courts is 35 metres wide and 55 metres long. The main span consists of suspended steel beams placed with large gaps of 12.9 metres. The roof elements placed between the beams are made from Kerto LVL using structural gluing. With any other material, trusses would have had to be more densely spaced.

Read more about the wooden roof elements used at the Hurlingham centre

 

Images by The Hurlingham Club, London and Metsä Wood UK

Close

Dome of Visions 3.0

Dome of Visions 3.0

​Dome of Visions 3.0 is a perfect example how to combine sustainable construction and urban culture. It was built in Aarhus, Denmark in 2017, when the city was the European Capital of Culture. For this occasion, a huge transparent dome of glue-laminated timber served as the Aarhus municipal pavilion for building culture. The dome-shaped building gives inspiration for new ways of building and living.
 
The architect Kristoffer Tejlgaard focuses on sustainability and to him the natural choice of building material is wood. The facade of the dome is transparent, strong and built on a wooden grid of beams from sustainable and PEFC certified Kerto LVL. The building inside the dome is made from CLT.
 
More information:

 

Close

Pro Nemus - showcase of wood construction

Like a walk in the woods.

Metsä Group's new Pro Nemus visitor centre is a unique experience showcasing Finnish forest industry and wood construction.

Pro Nemus, located next to the Äänekoski bioproduct mill, introduces an exhibition combining virtual reality, nature and interactive experiences. The 1,000 m2 building showcases the versatility of Metsä Wood’s engineered wood products, combining industrially manufactured wooden elements and unique architectural solutions with detailed carpentry.

Read more about the Pro Nemus visitor centre
Watch a video

Close

New face for Paris police headquarters

Wooden extension for Paris police headquarters

The Paris Préfecture de Police headquarters located in the heart of the old centre of Paris needed an extension for a reception center. The construction site is surrounded by old, protected buildings, which means that foundation work had to be kept to minimum. The structures had to be built quickly since the site is in the busy area.

Architect Fabienne Bulle wanted to use Kerto LVL because of its lightness and fast construction time. The pre-fabricated frame elements were brought to the site at night and were erected during the day.

Read the full reference story
Watch a Talking Wood video with architect Fabienne Bulle

 

Close

More home, less institution. A wooden children's home of the future ​​

A wooden chidren's home of the future ​​

​​​The construction of the “The Children’s Home of the Future” in The Kerteminde, Denma​rk is a social care initiative to create a beautiful and safe environment for troubled children.

The homelike feeling is visible in a series of small and private cozy corners with wooden details. Metsä Wood’s Kerto LVL products helped to path away from traditional institutional and cold surfaces.

Read more about the wooden children's home
Close

Wooden roof

Unique roof nestled into the surrounding scenery.

The new centrepiece of the regional college in Schwäbisch Gmünd, Germany, is a multifunctional hall that is used for dining during the day and for events in the evening. The exceptional roof construction was made possible by using Metsä Wood’s Kerto® LVL products.

The building is placed in a sort of "hollow," one level below adjacent access to floor areas. Visitors see a floating roof, which is perfectly integrated into the landscape. The roof not only fulfils design aspects, but also several other functions. The exceptional roof construction was made possible by using Metsä Wood’s Kerto® LVL (laminated veneer lumber) Q-panels and S-beams.

Read more about this wooden roof
Close

One of the world's biggest wooden constructions

​Metropol Parasol – One of the world’s largest wooden buildings.
The astonishing building, nicknamed as Las setas (mushrooms) by the locals, brought new life and city culture into one of the oldest market squares in the City of Sevilla in Spain. The extraordinary building's large parasol structures offer an archeological museum, a farmers market, an elevated plaza, multiple bars and restaurants both beneath and inside the parasols, as well as a panorama terrace on the very top.​ Use of Kerto LVL Q-panels made it possible to create the eye-catching grid structure.

Read more
Close

Saving a historical bath with engineered wood

Saving a historical bath with engineered wood

Kaifu-Bad is the oldest swimming pool complex in Hamburg Germany. The entire complex is a protected monument built originally in 1895. The bath was closed for many years because the roof was in danger of collapsing. As part of the renovation project, one of the pools was converted into a salt-water bath, which poses unique challenges.

How could Kaifu-Bad be renovated in a way that respects the protected design, meets modern sustainability standards, tolerates the challenge of salt water and stays within budget? This could only be done with Kerto® LVL.

Images of the completed renovation by MRLV Architekten, Herr Voss.

Read more about the Kaifu-Bad's roof structures